Powróć do: 2015

Sernik w nowej odsłonie

 Sernik to pyszne ciasto. Wiele jest przepisów wykorzystujących,  pełen wartości odżywczych,  ser twarogowy. Klasa IV Ż, na zajęciach praktycznych z Panią K. Brzozowską, wykonała pieczony sernik z żurawiną. Poniżej przepis do wypróbowania w swojej kuchni.

Składniki:

 

  • Twaróg – 1 kg
  • Jaja – 7 sztuk
  • Cukier puder – 1 szklanka
  • Budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
  • Żurawina – 100 g
  • Skórka z pomarańczy kandyzowana
  • 100 ml rumu lub ciepłej wody
  • Łyżka mąki

 

Sposób wykonania: żurawinę namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie, odsączyć; wymieszać z mąką.

Ser zmielić; utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, budyń i kaszę mannę. Wymieszać, dodać skórkę pomarańczową i żurawinę. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy 70 min. w 180 st. Po upieczenie zostawić w piekarniku jeszcze godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Opracowała:G. Serafin

Zdjęcia udostępnił: Marcin Kamieniak z kl. IV Ż