Powróć do: 2021

Technicy hotelarstwa i agrobiznesu w Niemczech

We wrześniu  2021 roku osiemnastu  uczniów z technikum agrobiznesu i z technikum hotelarstwa odbywało praktykę w Niemczech, w południowej Hesji. Uczniowie z agrobiznesu pracując w dziewięciu  przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych nauczyli się uprawy i zbioru warzyw i ziemniaków, produkcji materiału siewnego oraz wykonywania zabiegów związanych z hodowlą bydła. Młodzież z hotelarstwa była zatrudniona w czterech hotelach  w których nabyła umiejętności związane z obsługą gości hotelowych, przyrządzaniem potraw oraz utrzymaniem czystości w pokojach i w pomieszczeniach ogólnie dostępnych.

Praktykanci  zwiedzili zabytki Darmstadt i okolic oraz uczestniczyli w wycieczce do Frankfurtu nad Menem.

Oprócz umiejętności zawodowych praktykanci doskonalili porozumiewanie się w językach obcych  oraz nabyli kompetencje personalne i społeczne.

 

Koordynator Projektu

Adam Hubicki