Powróć do: 2014

Słodko i kolorowo

Klasa IV Ż na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską sporządzała i piekła - wszystko na słodko. Wspaniały smak ciast podkreśliła ciekawa dekoracja. Sam widok zachęca do jedzenia - sprawdźcie przepisy w swojej kuchni.

(do przyrządzenia ciast zainspirowały uczniów przepisy znajdujące się na stronie www.doradcasmaku.pl)

Sernik na zimno z owocami

 


                            

Składniki:

  • twaróg zmielony 500 g
  • owoce z puszki 250 g (brzoskwinie, ananasy)
  • maliny 60 g
  • truskawki 60 g
  • herbatniki 300 g
  • masło 125 g
  • cukier 130 g
  • cytryny 2 szt.
  • żelatyna spożywcza 8 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
Do smaku:
  • laska wanilii 1 szt.
  • cynamon mielony
  • pieprz czarny mielony
     

    Sposób wykonania:

    Tortownicę wkładamy do lodówki.

    W garnku podgrzewamy sok z cytryny. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia cały czas mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy sok do miski, wsypujemy 125 g cukru kryształ oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gładką masę. W zależności od upodobań możemy użyć trochę więcej cukru lub soku z cytryny. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i ponownie mieszamy.

    Owoce z puszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy ½ masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy warstwę pokrojonych owoców z puszki i kilka truskawek oraz malin – część owoców zostawiamy do dekoracji. Na to dajemy resztę serowej masy. Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godzin. Po wyjęciu sernika z lodówki, dekorujemy go pozostałymi owocami.

    Murzynek z czekoladowym sosem


    Składniki:

    ciasto

      • cukier 1 szklanka
      • mąka pszenna 3 szklanki
      • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
      • soda 2 łyżeczka
      • kakao 4 łyżki
      • powidła śliwkowe 3-4 łyżki
      • cukier waniliowy
      • olej 3/4 szklanki
      • jogurt naturalny 2 szklanki
      • jajka 2 sztuki
      • olej do wysmarowania
      sos czekoladowy
      • czekolada gorzka 100 g
      • śmietana 30 % 75 ml
         
    • Sposób wykonania:
      Połączyć suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier waniliowy.
      Dodać powidła, wlać olej, roztrzepane jajka oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
      Formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać ciasto i wyrównać wierzch.
      Piec w temperaturze 45min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
      Przygotowujemy sos : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać.
      Ciasto podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane owocami.
       
      ŻYCZYMY SMACZNEGO
       
       
                                                                                         Grażyna Serafin
     
                                       Zdjęcia udostępnił Marcin Kamieniak z kl. IVŻ