Powróć do: 2017

Pełnowartościowe dania obiadowe

 Klasa III Ż na zajęciach praktycznych wykonała proste i pożywne dania obiadowe. Przepisy do wykorzystania w każdej kuchni udostępniła Kamila Dworczyk.

 ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, dip czosnkowy, surówka

z marchwi i jabłka.

 

Produkty:

-Kasza gryczana 80g

-Ser biały 100g

-Cebula 60g

-masło 30g

-jajko 1szt

-szczypiorek 1/2 pęczka

-bułka tarta 40g

-mąka ziemniaczana 10g

-olej 50ml

-jogurt naturalny 150g

-majonez 50g

-marchew 150g

-jabłko 100g

-sól

-cukier

-pieprz

-czosnek

-oliwa

Technika wykonania kotletów:

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców

2. Odmierzyć wodę- półtorej objętości kaszy

3. Ugotować kaszę i wystudzić

4. Rozdrobnioną cebulę podsmażyć na części masła

5. Wyrobić masę z wystudzonej kaszy, białego sera, pokrojonego szczypiorku, reszty masła, jajka, mąki ziemniaczanej i doprawić do smaku. Masę podzielić na 6 równych części

6.Uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej  i smażyć  na złoty kolor

Technika wykonania dipu:

1. Połączyć jogurt z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem

2. Doprawić do smaku

Technika wykonania surówki:

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i jabłka

2. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach

3. Do całości dodać oliwę i wymieszać