Powróć do: 2015

Kasza gryczana nie musi być nudna


Klasa III Ż, na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską, odkrywała na nowo uroki kaszy gryczanej.

 Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana jest chlorem, który ją zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda.

Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy.

Źródło: http://www.naturalna-medycyna.com.pl/naturalna-medycyna-artykuly/84-krzem-na-talerzu-kasza-gryczana.html

 

Zadajmy sobie pytanie: jak często kasza gryczana gości na naszych stołach? Jeżeli nie mamy pomysłu na potrawy z kaszy gryczanej to wykorzystajmy przepis na pyszne pierogi, które przygotowała klasa III Ż.

              Składniki farszu:                                                                                   Składniki ciasta:

  • kasza gryczana                                                                 - mąka
  • ser twarogowy                                                                    - woda
  • cebula
  • mąka
  • woda
  • olej
  • przyprawy 

Przygotowanie:

 

 

 

 

 

Kaszę ugotować do

miękkości. Ser

przecisnąć przez praskę.

   

Cebulę pokroić w kostkę           

i podsmażyć na złoty kolor.

Wszystko razem połączyć,

doprawić do smaku.

  

Przygotować ciasto pierogowe

z mąki i wody(tyle ile

ciasto przyjmie). rozwałkować,

wyciąć kółka.

  

Nakładać farsz do środka,

zalepić.Gotować we wrzącej osolonej

wodzie po wypłynięciu przez 3 min.

                                                                                  Podawać z cebulką.

SMACZNEGO

Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. III Ż                                                                              Opracowała: Grażyna Serafin