Powróć do: 2014

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wielkanoc się zbliża. W naszym domu, na świątecznym stole będą gościły tradycyjne potrawy.

Klasa III Ż przygotowała zestaw takich dań,

 które wykonała przygotowując stół na wielkanocne śniadanie.

 

Rolada z białej kiełbasy z jajkami

Jaja- 5 szt.

Kiełbasa biała SUROWA- 0,5 kg

Majeranek

Sól

Pieprz

4 jajka ugotować na twardo. Kiełbasę wyjąć z osłonki, farsz doprawić, dodać surowe jajo. Uformować roladę, do środka włożyć jaja na twardo, upiec w formie aluminiowej, wyporcjować. Podawać z sosem chrzanowym

 

Żurek na zakwasie

Kiełbasa biała PARZONA- 2 szt.

Jaja- 5 szt.

Pietruszka korzeń, seler, marchew

Cebula- 200g

Kostki rosołowe- 4 szt.

Czosnek- 3 ząbki

Zakwas z żuru- 1l

Śmietana kwaśna- 200g

Majeranek, sól, pieprz, chrzan tarty

Ugotować wywar warzywny, dodać żur, doprawić. Kiełbasę pokroić i podsmażyć z cebulą,  jaja ugotować na twardo. Żur doprawić czosnkiem, chrzanem, solą, pieprzem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Wyporcjować, podawać z jajkiem i kiełbasą.

 

 

Sakiewki jajeczne

Jaja- 6 szt.

Folia do żywności

Długie wykałaczki- 10 szt.

Olej- x

6 kawałków folii posmarować olejem i wyłożyć 6 miseczek. Do każdej ostrożnie wbić jajko tak aby żółtko nie wypłynęło, oprószyć solą. Folię szczelnie zakręcić, spiąć, przymocować do trzonka wykałaczki. Gotować we wrzącej wodzie około 10 min. Odwinąć folię, podawać z ostrymi sosami.

 

Sos czosnkowy i chrzanowy

Chrzan tarty- 200g

Czosnek- 3 ząbki

Jogurt naturalny- 2x100g

Majonez- 200g

Szczypior

Sól, pieprz, cukier

Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chrzan, do drugiej roztarty czosnek. Doprawić sosy.

  

 

Przekąski szpinakowe

Szpinak mrożony- 500g

Jaja- 4 szt.

Mąka- 2 łyżki

Sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami; na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.  Napełnić foremki, piec około 15min. 180 stopni. Podawać z ostrymi sosami.

 

Rolada szpinakowa

Szpinak mrożony- 500g

Jaja- 4 szt.

Mąka- 2 łyżki

Sól, pieprz

Nadzienie:

Jaja – 6 szt

Majonez, szczypior,  przyprawy

  Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami;na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce cienką warstwą i upiec w 180 st. Ok 30 min. Po wystudzeniu zwinąć w roladę.Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać posiekany szczypiorek i majonez; doprawić. Posmarować roladę, zawinąć w folię spożywczą, wychłodzić w lodówce.Roladę można napełniać różnymi farszami np. twarożkiem i wędzonym łososiem; nadzieniem pieczarkowym itp. W zależności od nadzienia rolada może być podawana na zimno lub na gorąco.

 

Babka bakaliowa

Cukier- 1 szkl.

Jaja- 3 szt.

Mleko- ½ szkl.

Mąka przenna- 2 szkl.

Cukier waniliowy- 1szt.

Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki

Masło- 125g

Gorzka czekolada- 100g

Rodzynki, wiórki kokosowe

Zmiksować cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy  oraz roztopione i schłodzone masło (zmiksować). Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać rodzynki. Wlać do formy z kominem i piec 45 min. 175 stopni. Czekoladę rozpuścić, polać babkę i posypać wiórkami.

 

Jajko wielkanocne

Biszkopt:

Jaja- 4 szt.

Mąka pszenna- 1szkl.

Cukier- 1szkl,

Cukier waniliowy

Masa:

Mleko skondensowane słodzone

Masło- 1 kostka

Dżem brzoskwiniowy- 200g

Czekolada biała- 1 szt.

Sporządzić biszkopt. Upiec na szerokiej blaszce, wystudzić, wyciąć w formie jaja. Przeciąć na pół, posmarować dżemem, złożyć.

Masa: puszkę mleka gotować około 1,5 h, wystudzić. Zmiksować z masłem, brzegi i wierzch

 jaja posmarować masą kajmakową, zrobić dekorację z białej czekolady.

ZDROWYCH I  POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Życzy klasa III Ż z wychowawcą P. Grażyną Serafin