Powróć do: 2016

Słodko, tanio, szybko – czas na deser

 

 

Na zajęciach praktycznych klasy II Ż i II THŻ wykonały słodkie desery. Proste w wykonaniu, znakomite na zakończenie posiłku. Wypróbuj w swojej kuchni, na pewno Ci się uda.



Kisiel karmelowy

Składniki:

Cukier – 60 g

Woda – 200 g

 

Mleko – 1800  ml

Mąka ziemniaczana - 100 g

Cukier – 200 g

Masło – 60 g

Cukier waniliowy - 2 op.

Przygotowanie:

Przygotowanie karmelu: wodę zagotować; na suchej patelni zrumienić cukier; dodać wodę, zagotować, zredukować do ok. 50% objętości.

Garnek na kisiel wypłukać zimną wodą. 2/3 mleka podgrzać. Z pozostałego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę. Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, masło, karmel; dodać zawiesinę i zagotować. Przestudzić, wyporcjować, udekorować.

Galaretka z kefiru z dżemem

Składniki:

Kefir – 1 l

Cukier – 130 g

Cukier waniliowy – 1 op.

Żelatyna - 7 łyżeczek

Dżem  - 100 g

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Kefir z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać żelatynę, wymieszać. Porcjować do kompotierek wypłukanych zimną  wodą; wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować dżemem.

Babeczki piernikowe z marmoladą

Składniki:

 1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 całe jajka 
2 szklanki mąki  
 Przyprawa do pierników

1 szklanka kefiru

Przygotowanie:

Mąkę, sodę, przyprawę wymieszać. Białka ubić; dodać cukier i dalej ubijać; dodać żółtka i ubijać; dodać miód, olej, kefir i zmiksować. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać. Można dodać bakalie. Napełniać foremki babeczek, nadziewać marmoladą. Piec w 160 st. Ok. 20-25 min.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Grażyna Serafin