Powróć do: 2016

Praktyka uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Południowej Hesji

28 sierpnia minął 1 tydzień praktyki w ramach projektu unijnego Erasmus+, którą uczniowie odbywają w lokalach gastronomicznych południowej Hesji, wytypowanych przez  Regionalny Związek Rolników Południowej Hesji STARKENBURG oraz Związek Restauratorów i Hotelarzy DEHOGA - partnerów w projekcie.

Uczniowie mają możliwość zdobyć doświadczenie zawodowe w swojej branży w 10 restauracjach hoteli 3- i 4-gwiazdkowych w czterech powiatach Południowej Hesji. Są to zarówno hotele należące do międzynarodowych sieci jak np. Maritim Rhein-Main Hotel w Darmstadt  jak też domy weselne czy  małe rodzinne hotele, którymi chlubi się kolejne pokolenie  właścicieli. W dobrze wyposażonych kuchniach praktykanci nabywają niezbędne w ich branży zawodowej umiejętnosci.

W minioną niedzielę praktykanci wypoczywali na wycieczce w parku wodnym Miramar w Weinheim, w kolejną planowane jest zwiedzanie regionu i jego osobliwości jak np. katedry w Spayer, w miejscowości należącej do najstarszych miast Niemiec, po czym spędzą popołudnie w rodzinnym parku rozrywki w Holiday Park koło Haßloch w południowo-zachodnich Niemczech, który oferuje około 30 różnych atrakcji, w tym drugą co do wielkości kolejkę górską Europy - Expedition GeForce, o wysokości 61 m, karuzelę łańcuchową o wysokości 80 m,  FreeFall Tower czyli wieżę swobodnego spadania, o wysokości 77 m. Oprócz tego w parku działa pierwsza kolejka górska w Niemczech z inwersjami – Superwirbel.

W ostatnim tygodniu partner niemiecki zaplanował uczniom wycieczkę do Strassburga i wizytę w Parlamencie Europejskim, podczas której nastąpi spotkanie z polskim europosłem Panem Kazimierzem Michałem Ujazdowskim.

Na zdjęciach wypoczynek uczniów w parku wodnym Miramar w Weinheim.

 Iwona Olszok