Powróć do: 2016

Gastronomiczne jaja

 

Spożywanie jajek w codziennej diecie wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najprościej rzecz ujmując, jajko składa się z przezroczystej i ciągnącej się części – białka, oraz niewielkiego, okrągłego środka – żółtka. Jednak jajko (to najpopularniejsze – kurze) zawiera w sobie dużo składników: wody (prawie 75%), białka (ok. 13%), tłuszczu (w tym prawie 4% cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodanów.

W jajkach znaleźć też można niektóre witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. To białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy (także te, których nie potrafimy sami wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapniażelazamagnezu, fosforu i potasu – składników mineralnych, bez których wiele narządów wewnętrznych, kości i stawy nie pracowałyby tak wydajnie.

Szczególnie istotne dla ochrony przed szkodliwymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi substancje zawiera żółtko. Jest źródłem lecytyny, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych, a także luteiny, stanowiącej ochronę przed zgubnym promieniowaniem słonecznym i korzystnie wpływającej na wzrok.

Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-jajka

Jaja można przyrządzać na różne sposoby. Klasa II TŻ, na zajęciach praktycznych przyrządziła jaja na różne sposoby.

Rolada biszkoptowa (10 porcji) 

Składniki:

Jaja – 5 szt

Mąka  - 100 g

Cukier puder do ciasta – 100 g

Cukier waniliowy

Śmietanka 30 % - 400 cm 3

Kwaśne owoce – 100 g

Cukier puder do posypania rolady – 40 g

Wykonanie:

- Szeroką,  prostokątna blachę wyłożyć pergaminem lub posmarować tłuszczem
- Żółtka dokładnie oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać
- Żółtka wymieszać i dodać do białek; delikatnie wymieszać
- Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia; dokładnie wymieszać
- Ciasto wyłożyć na blachę;  piec w piekarniku 20 min w temp. 180°C
- Upieczone ciasto wyłożyć na ścierkę, zdjąć  pergamin, zwinąć razem ze ścierką, pozostawić do wystudzenia,
Przygotować krem
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego
- Ciasto rozwinąć , posmarować kremem, wyłożyć owoce, ponownie zawinąć
Wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować i schłodzić.

     

 

Porównanie cech jaj gotowanych  w różnym czasie

Przygotować 3 jaja jednakowej wielkości. Do naczynia z wrzącą wodą włożyć 2 jaja i mierzyć czas od momentu wrzenia:

- pierwsze jajo wyjąć po 3-4 min,

- drugie jajo wyjąć po 4-5 min.

- trzecie jajo włożyć do zimnej wody i gotować, od momentu wrzenia, 8-10 min.

Jaja przeciąć na pół i zaobserwować stopień ścięcia żółtka i białka.

Jajka sadzone

Składniki: 2 jaja, 10 g masła, sól, pieprz.

Wykonanie: jaja wybić na talerzyk , rozgrzać patelnię ,rozpuścić masło. Po jednym jajku wylewać delikatnie na patelnię (uważając aby żółtka i białka nie uległy uszkodzeniu),  posolić i ogrzewać powoli do ścięcia białka.

 

Jaja po wiedeńsku

Składniki: jajo 1szt., masło 10 g ; sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Jajo wybić do szklanki, doprawić
- Szklankę wraz z jajkiem włożyć do garnka z zimną wodą  
- Ogrzewać do ścięcia białka(żółtko ma być płynne)
- Po wyjęciu do szklanki dodać masło.

          

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Zdjęcia udostępniła: Ewelina Ciunek kl. IIŻ                                                                                 Opracowała: Grażyna Serafin