Powróć do: 2015

Grillowania czas


 

Klasa II Ż na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską, przygotowała grilla na wolnym powietrzu. Pogoda sprzyjała, a przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Zobaczcie jak w prosty sposób przyrządzić dania z grilla dla znajomych na imprezie w ogrodzie.

 

Do grillowanego mięsa (skrzydełka, steki (wcześniej zamarynowane w marynacie ziołowej) kiełbasa, boczek ) świetnie pasuje sałatka z sałaty lodowej.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
sałata lodowa 
rzodkiewka 
kukurydza 
pomidor
ogórek
ser feta
sos grecki knorr
majonez
jogurt
przyprawy(sól,pieprz,zioła prowansalskie)

Technika wykonania:

Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Sałatę poszarpać. Pomidor,ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę lub plastry(według uznania). Kukurydzę odcedzić i dodać do warzyw. Ser feta pokroić w równą kostkę. Przygotować sos :3 łyżki majonezu wymieszać z 3 łyżkami jogurtu i wsypać gotowy sos grecki, wymieszać. Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.