Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 17 lipca 2025
Imieniny: Aneta, Bogdan, Aleksy
pochmurno
16°C

Uczniowie 3 klasy agrobiznesu podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki zimowej

Ocena 0/5

5 listopada b.r. uczniowie z trzeciej klasy agrobiznesu mogli zaprezentować na szkolnym polu umiejętności związane w wykonywaniem prac agrotechnicznych .Był to doskonały sposób aby połączyć nabytą  wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi i  podnieść  poziom praktycznej nauki zawodu.

Głównym celem tych zajęć było pokazanie jak prawidłowo zadbać o pole (po kukurydzy ) i przygotować je  do wiosennych  siewów  roślin.

Resztki pożniwne pozostające na polu po zbiorze kukurydzy uprawianej na ziarno posiadają dużą wartość nawozową. Pozostawiają one na 1 hektarze od 10 do 14 ton suchej masy łącznie z ścierniskiem i korzeniami. Przyorywując  tak dużą ilość suchej masy słomy kukurydzianej wprowadza się do gleby tyle masy organicznej, ile jest zawarte w pełnej dawce obornika – 30 t/ha. Natomiast  dokładne rozdrobnienie i przyorane resztek pożniwnych, wpływa na ich szybką mineralizację.

Prawidłowe zagospodarowanie słomy kukurydzianej jako nawozu naturalnego należy połączyć ze zwalczaniem larw omacnicy prosowianki. Szkodnik ten jest bardzo trudny do zwalczenia insektycydami. Jego populację można ograniczyć zabiegami agrotechnicznymi w trakcie wprowadzania słomy do gleby. Samice omacnicy prosowianki znoszą jaja, najczęściej w lipcu. Wylęgnięte larwy (gąsienice) przechodzą 5 stadiów rozwojowych. Część larw przepoczwarcza się w danym roku i one nie są problemem. Pozostałe w fazie dojrzewania kukurydzy wgryzają się do łodyg kukurydzy i tam zimują w krótkich kanałach wydrążonych u postawy łodyg lub w pierwszym kolanku. Można je zniszczyć mechanicznie w trakcie zbioru kukurydzy i zagrzebywania słomy w glebie.

W tym celu soma powinna być starannie rozdrobniona, równomiernie rozrzucona i wymieszana z glebą. Pozostałe po skoszeniu kikuty łodyg, nierozdrobnioną szarpaczami słomę i liście rozbić mulczerem i tak przygotowane pole zaorać głęboko pługiem.

Należy  stwierdzić,  że prace te  zostały wykonane zgodnie z prawidłową „ sztuką rolniczą” i  teraz będziemy czekać do wiosny aby wyruszyć na pole sprzętem rolniczym i przystąpić do nowych siewów.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji naszego szkolnego pola.

Andrzej Sobaszek


Galeria zdjęć

Uczniowie 3 klasy agrobiznesu  podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki  zimowej 5 Uczniowie 3 klasy agrobiznesu  podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki  zimowej 4 Uczniowie 3 klasy agrobiznesu  podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki  zimowej 3 Uczniowie 3 klasy agrobiznesu  podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki  zimowej 2 Uczniowie 3 klasy agrobiznesu  podczas mulczowania kukurydzy i wykonywania orki  zimowej 1
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Dodaj komentarz

Spodobała Ci się informacja? Zostaw nam swoją opinię
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!
Twoja ocena
Ocena (0/5)

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.